Minkä värinen on Largemouth Bassosi?

Oliivi, tummanvihreä, ruskea… isosuubasso voi muuttaa väriä vähän kuin kameleontti, jos kiinnität tarpeeksi tarkkaan huomiota. On totta, jos olet kalastanut bassoa jonkin aikaa, olet ehkä huomannut, että isoahven voi usein näyttää eri sävyisiltä vihreältä ja ruskealta tai sillä voi olla enemmän tai vähemmän korostunut sivuviiva. Jep, basso voi olla jossain määrin kuin se hiljainen, ahkera kaveri (tai tyttö), jonka seurustelit lukion matematiikan tunnilta – jotenkin tylsää aluksi, mutta kun opit tuntemaan heihin, he ovat melko uskomattomia.

hanson-bass-napoli

Kun seuraavan kerran otat kiinni ja vapautat isosuun, ihaile kalan ainutlaatuisia fyysisiä ominaisuuksia, kun pidät sitä vaakasuorassa vedessä. Näyttääkö väri olevan osoitus sen elinympäristöstä tai vesiolosuhteista? Ehkä olet pyytänyt bassoa saman järven tai lammen eri alueilla, mutta olet huomannut, että kalat näyttivät joko vaaleammilta tai tummemmilta.

babcock-web-basso

Jos olet koskaan miettinyt, miten tai miksi tämä värinmuutos tapahtuu, tässä on oivalluksia:

  • Yhdysvaltain energiaministeriön “Ask a Scientist!” Ohjelma, bassolla on silmissään reseptoreita, jotka havaitsevat vaihtelevia valotasoja ja viittaavat ihon pigmenttisolujen muutoksiin. Kalan silmät vastaanottavat heijastuvaa valoa ympäristöstään ja tämä usein laukaisee hormonaalista vapautumista ihossa joko siirtämään pigmenttiä lähemmäs ihon pintaa tai kauemmas.

  • Tämän pigmentin muutoksen ansiosta isobasso voi naamioida itsensä väijytessään saalista tai saalistajan jahtaaessaan sitä. Jos ne ovat kirkkaassa vedessä, jossa on runsaasti rikkaruohoja tai peitteitä, niissä on yleensä tummempia tai selkeämpiä merkkejä. Kun niitä havaitaan syvässä vedessä tai jopa matalassa mutaisessa vedessä, pigmentti siirtyy kauemmaksi ihosta ja voi saada haalistunutta tai vaalentunutta ulkonäköä.

Kun opit lisää kalojen käyttäytymisestä ja biologiasta, mieti tapoja, joilla elinympäristö tai vaistot voivat vaikuttaa lajeihin, kuten isoahveniin. Parhaat bassokalastusvinkit tulevat kalastajilta, jotka pitävät itseään vesillä ollessaan ikuisina opiskelijina vaikka kuinka monen vuoden kokemuksella.


Saatat myös pitää

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson on palkittu ulkoilukirjailija, naisten urheilukalastuksen puolestapuhuja, IGFA:n maailmanennätyksen haltija ja makean veden opas, joka asuu Lounais-Floridassa. Hansonin kirjallinen työ on ilmestynyt julkaisuissa, kuten Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine ja USA Today Hunt & Fish. Lisätietoja hänen työstään on osoitteessa shefishes2.com tai seuraa häntä Instagramissa @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published.